Stefan Parkman och Uppsalaartister möttes av entusiastisk publik
på Rotarys välgörenhetskonsert mot polio

För femte året i rad samlade Stefan Parkman Uppsalaartister till Rotarys välgörenhetskonsert med målet att utrota polio. Den internationella poliodagen inföll den 24 oktober och i hela världen genomfördes aktiviteter till stöd för projektet END POLIO NOW. Konserten i Uppsala som samlade över 300 åhörare i Missionskyrkan och anordnades av Rotaryklubbarna i Uppsala och Knivsta. Samtliga artister uppträdde gratis

Stefan Parkman, professor i kördirigering vid Uppsala universitet, ledde konserten med stor hängivenhet.

Elever vid Eric Sahlströms Institutet med läraren Jeanette Evansson inledde kvällen med traditionell svensk folkmusik. Eleverna kom från Italien, Wales, Japan och USA.

Knivstaborna Erik Boström, tenor, och Nina Hamrén på piano framförde stycken av Franz Schubert, Franz Lehár och George Gershwin.

Petra Brylander, chef för Uppsala stadsteater läste ett urval av Shakespeares sonetter. 

Henry Bowers, estradpoet och rappare förmedlade ord och tankar inför den imponerade publiken.

Erik Tengholm och Johan Tengholm på trumpet & kontrabas samt Ulf Johansson Werre på piano tog med åhörarna på en musikalisk vandring med låtar ur The Great American Songbook.

Fyris Kammarkör med Nils Pålbrant som dirigent sjöng överväldigande. Bl a framfördes Serenaden i San Remo av Evert Taube och Gloria, ur Mässa Popularis.

Kvällen och konserten avslutades med en kraftfull allsång där alla som lyssnat fick lufta sina strupar.

”Årets konsert för End Polio Now räknar vi med kommer att inbringa minst 110 000 kr till det internationella polioprojektet. Intresserade sponsorer, entusiastiska artister och biljettförsäljning till konserten via både UNT och Rotaryklubbarna gjorde detta möjligt,” säger Bibbi Smide som är samordnare för välgörenhetskonserten.


I år har målet nåtts att Afrika är poliofritt! Det sista landet där var Nigeria, men inget fall av polio har inträffat under de tre senaste åren varför man kan säga att Afrika idag är fritt från polio! Rotarys mål är att utrota polio. Det skulle då bli den andra sjukdomen i världen som man lyckats utrota; smittkoppor var den första som nu är helt utrotad.

För ytterligare information, kontakta:
Bibbi Smide, Rotary, tel: 070-464 00 07, e-post:
bibbi905@hotmail.com


Konsertens artister 2019


Petra Brylander kommer att göra en uppläsning. Hon är Uppsala Stadsteaters Teaterchef och VD. Hon har verkat som konstnärlig ledare för teatern sedan 1 augusti 2016.


Eric Sahlström institutet är ett nationellt centrum för folkmusik och dans vid vilket man bedriver utbildningar och anordnar kurser. Särskild vikt läggs vid arbetet med ungdomar. Institutet är ackrediterad rådgivare för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.


Erik Boström, tenor, är bosatt i Knivsta, utbildad bl.a. vid Vadstena folkhögskola, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt Operahögskolan. Har arbetat med roller som Rodolfo (La Bohème), Lenskij (Eugen Onegin) och Macduff (Macbeth).


Fyris Kammarkör är en fristående blandad kör i Uppsala under ledning av Nils Pålbrant. Under hela säsongen manifesteras körens 30-åriga verksamhet; höjdpunkten blir en jubileumskonsert – i Missionskyrkan – lördagen den 26 oktober.


Erik Tengholm (trumpet) och Johan Tengholm (kontrabas) tillhör den unga generationens mest lovande jazzmusiker. De började sina utbildningar vid Kommunala Musikskolan i Uppsala. Redan 2015 fick båda bröderna Musikens Hus Vänners stipendium. De spelar i ett otal olika konstellationer, såväl tillsammans som var för sig.


Ulf Johansson Werre är pianist, trombonist, vokalist, kompositör, arrangör, orkesterledare och pedagog. Sedan 2004 är han anställd som konstnärlig ledare för Uppsala University Jazz Orchestra (UUJO). Med denna ensemble – och många andra – har han spelat in ett stort antal CD- skivor.